Al onze activiteiten zijn aangepast aan de leeftijdsgroep. Binnen het VNJ noemen we de leeftijdsgroepen takken. De verschillende takken zijn, respectievelijk voor jongens en meisjes:
6-9 jaar zijn knapen en kerlinnen
10-13 jaar zijn jongkerels en meeuwen
14-15 jaar zijn kerels en gudruns
16-17 jaar zijn stormers en adels
vanaf 17 jaar stappen de meeste jongeren in leiding
Het VNJ is actief in de 4 provincies van Vlaanderen, waar we in Limburg op zoek zijn om een afdeling te starten. Weten waar er een afdeling bestaat in jouw buurt? Neem dan contact op met de gouwleiding (provinciale leiding) op volgende manier:
Gouwleiding Oost-Vlaanderen (gouw.oost-vlaanderen@vnj.org)
Gouwleiding West-Vlaanderen (gouw.west-vlaanderen@vnj.org)
Gouwleiding Brabant (gouw.brabant@vnj.org)
Gouwleiding Antwerpen (gouw.antwerpen@vnj.org)
Gouwleiding Limburg (gouw.limburg@vnj.org)
Diensten/activiteiten

Op weekeinde
Regelmatig houden we ook activiteiten die langer dan 1 dag duren en blijven we op locatie enkele nachten slapen. Zo vinden er schaarweekeindes, gouwweekeindes, themakamp (enkel voor knapen, kerlinnen kongkerels en meeuwen), herfst- en kaderweekeinde (enkel voor SKAG en leiding), en heuse wintertochten (enkel voor SKAG en leiding) plaats.

Gouwkampen
Elke zomervakantie opnieuw organiseren de verschillende gouwen (provincies), een gouwkamp. VNJ’ers van verschillende afdelingen in dezelfde gouw gaan dan samen op kamp. Gouwkampen zijn voor elke VNJ'er weer één van de absolute hoogtepunten van het jaar. Samen 10 dagen op kamp: met elkaar samenleven in tenten, tussen bos en natuur, zorgt voor heel wat plezier. Tweedaagses, magnifieke sjorwerken, ridderspelen, trektochten, kampen maken in het bos, vlottentochten,... het hoort er allemaal bij.
Buitenlandse avonturen
Elke 4 jaar steken we met alle oudsten de grens over. Zo werden de voorbije jaren Polen, Baskenland en Kroatië aangedaan met extra speciale activiteiten. Niet alleen bijzonder veel sfeer tussen alle VNJ’ers van over heel Vlaanderen, maar ook een heel avontuur, waar we telkens heel wat lokale cultuur opsnuiven.
Vlaanderen, gisteren, vandaag en morgen
Feesten als Joel en Meiboomplantingen zijn gebruiken die vaak in de categorie folklore geplaatst worden. Toch zijn enkelen van die gebruiken ook vandaag nog uiterst leuk om met jongeren rond te werken. Het VNJ slaagt er in om enkele oude gebruiken in stand te houden door ze een hedendaagse, jeugdige invulling te geven.
Animatorcursus en themakampVoor aankomende leidsters en leiders richt het VNJ een eigen animatorcursus in. Jongeren die de cursus en de bijhorende stage succesvol doorlopen, behalen het brevet Animator in het jeugdwerk, uitgereikt door het Vlaamse Ministerie van Jeugd. Naast de nodige theorie en leiderspraktijk bieden we de cursisten ook achtergrondinformatie aan die rechtstreeks betrekking heeft op onze jeugdbeweging. Om onze jonge mensen bij aanvang van hun carrière als leider of leidster niet onvoorbereid aan de slag te laten gaan, koppelen wij aan deze cursus meteen ook een stageweekend. VNJ’ers van 6 tot en met 13 jaar krijgen een tof themaweekend aangeboden op de locatie van de leidersvorming. Daar krijgt de enthousiaste leiding-in-spe meteen de kans om spelen uit te leiden. Deze worden gecombineerd met activiteiten georganiseerd door ervaren leiding. Op deze unieke manier leren de cursisten uit ervaring wat leiding geven precies inhoudt.
Hoofdanimatorcursus
Naast de animatorcursus richt het VNJ ook een hoofdanimatorcursus in. Deze cursus past binnen het kader van de verwachtingen die het ministerie stelt aan hoofdanimators in wording en kan dan ook leiden tot het door het ministerie uitgereikte brevet Hoofdanimator in het jeugdwerk. De hoofdanimatorcursus geeft jonge leiding de nodige bagage mee om taken met eindverantwoordelijkheid, zoals het leiden van een afdeling, tot een goed einde brengen.
LeidersweekendsEenmaal per jaar verzamelen de VNJ-leiders en -leidsters een weekend lang. Zo blijven ze in nauw contact met elkaar over de grenzen van lokale afdelingen en gouwen heen. Ze leren van elkaars ervaringen, leren nieuwe spelconcepten kennen en vernemen praktische tips. Het verbond (nationale koepel) houdt hen ook op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van jeugdwerk, aandachtspunten en nieuwe opportuniteiten. Daarnaast is zo een weekend de ideale gelegenheid voor de leiding om zelf nog eens kind te zijn, om als leiding nog eens zorgeloos plezier te beleven met een doldwaas spel, kortom om de sfeer tussen de leiding te versterken.
Startdag
In september start het werkjaar steeds met een startdag voor alle leiding. Het jaarthema wordt toegelicht en de leiding kan enkele infosessies volgen over leiderspraktijk en actuele thema’s en wisselt onderling ideeën uit. En ontspanning staat natuurlijk ook op de agenda.